Příspěvek
od Simi » pát 22. zář 2017 11:01:47
Zdravím , tiež som tu nová .
Mám syna ( za chvílu mu bude 10r) , ktorý ma tiky asi od roka , ktoré začali po očkovaní a naslednom aktivovaní cytomegalovirusu . Vtedy sme boli asi v 1,5r uzavretí ako prechodná tiková porucha . Neskor sa k tikom ( striasanie , špulenie perí , zakoktavanie a striasanie , poskakovanie počas chôdze , narovnavanie trička , krutenie ramenami ,pokasliavanie , hmkanie ... ) pridali aj vychovne problemy, časty negativizmus, vzdor, agresia , nadavky ( stale opakoval slovo hovno ,alebo spľuval ) a divne chovanie pripominajucie autizmus ( odmietal sa obliekat , ak sa obliekol ,všetko musel mať sumerne ) . Veci si daval do radu , vyžadoval,aby sa mu nik jeho veci nedotkol,lebo dostaval amoky ,ak bolo niečo posunuté , večerne ritualy pred spaním - narovnanie periny na centimeter rovno , žmolenie látkovej plienky pod perinou , nezniesol obtiahnute oblečenie,ktore ho "bolelo " , nosil len volné veci ako tepláky , bol velky detailista , pri kreslení a nejakej cinnosti časte vybuchy a trhanie papiera,ak mu niečo nešlo ,alebo to trvalo dlho ...
V školke nastala separacna uzkost ,prvy rok preplakal, do cinnosti sa nezapajal, hral sa pod stolom sam , nechcel pracovat v skupine, pomale obliekanie,zasnenost... vtedy sme mali porozrenie psychologom na autizmus ,ale ked v 6,5r začal počas jedenia prevraciať oci a do toho krochkať , šli sme na neurologiu , či to nieje nebodaj epilepsia . Odišli sme s dg. TS + ADHD , dostal prve lieky Tiapridal,lebo u neho bola velka agresia hlavne doma ( v skolke sa stale vedel ovladat a doma sa z neho stavalo nezvladnutelne zvieratko ,ktore v nervoch muselo stale buchnut po dverách,kým niekolko sklenených výplni za pár mesiacov doma neporozbíjal ) Prve týždne s Tiapridalom boli užasne, rano sa mi uz nebudil negativny ukricany syn,ktorý nám nadával dovtedy nám bezdovodne pre banality do "hovien " , ale vesele dieta,aj tiky trochu presli,ale nastupom do skoly do 1triedy sa všetko vratilo . Boli sme odoslaný k pedopsychiatrovi , kde zaznela dalsia dg. Aspergerov syndrom,ktorý bol neskor potvrdený aj v autis.centre . Od vtedy prešli 3 roky , musela som odist z práce, pretože synovi sa pridruzili aj poruchy ucenia, v skole je nesustredeny,zasnený , nestiha reagovat a pisať , nastupilo OCD . 2 roky sme boli na Strattere a Rispene , spočiatku tiež na pár týždnov dokonalá kombinacia a potom prišli proste stavy ako na husenkovej drahe ... ked bolo toho vela v škole, ked bola zima , sneh tak spravanie doma viac a viac agresivnejsie , nerespektovanie, neustale provokovanie nás aj surodenca . Chodili sme po roznych autis.centrách,skusali rozne metody, karticky pre autistov ale problemy pretrvavali .
Zaciatkom toho roku bol syn hospitalizpvaný kvoli silnej OCD , stale si umýval ruky až do krvi , neustale nutkanie na mocenie,agresia voci nám v rodine a tam nam bolo povedané , vraj to nieje autizmus a je len vychcatý . Tiky syn pred personalom potlacal a kedze som tam bola s nim, tak ho v podstate videli minimálne ,kedze väčšinu času stravil na izbe so mnou . Odisli sme s novou kombinaciou liekov, kde k strattere a rispenu dostal aj Sertralin na OCd a prisli krásne mesiace, lieky super zabrali , syn opat veselý , minimum vulgarizmov a provokacii . Samozrejme , aj toto obdobie bolo dočastné . Nakoniec skoncil cez velke prázdniny v nemocici opat,ale uz sám . Tam mu vysadili všetky lieky , potvrdil sa tourett, emocna labilita, ocd a k aspergeru sme mali napísane, ze suspektne asperger , cize mohli byt niektore jeho prejavy mylne povazovane za autizmus a pritom to všetko patrí k TS.Dostal skušobne Concertu , ako na to zareaguje,ale stalo sa to co sa predpokladalo , kedze TS je kontraindikaciou,tak u syna sa rozvinuli za 10dni snad všetky doterajsie tiky dohromady,bol ako vecne napojeny na 220V, do toho nervozita , zhorsenie OCD . Nakoniec bola Concerta zrusena a ostali sme iba na Rispene .
Vobec to ale nieje momentálne u nás dobre. Tiky sa sice zmiernili, i tak ich ma dost ,ale uz fakt neviem co dalej . Taktiez nedokazem rozozant , co robí schválne a co je TS . Ked vybuchne,tak si na nás zahreši a potom sa pride s placom ospravedlnit,ze on fakt nechcel,ze nevie prečo to povedal,prečo udrel . Zhorsili sa mu myslienkove pochody v hlave, vecne place,ze mu do hlavy naskakuju hlupe myslienky,nevie sa ich zbavit , bud ho napadne niečo v zmysle " maš to spravne uložene ? ma ťa este mamka rada ? " alebo ma pocit a nutkanie,ze musi stale provokovat , brata udriet, ťuknúť do neho, potriast s ním ,ked ide okolo , buchnut do vypínačov ... vraj mava aj hlupe sex.myslienky, strasne ho to trapi , s kazdou ide za mnou,preco mu chodia po hlave nahé ženy , alebo že ho to nuti stale kontrolovat vodu,svetlo .. Momentálne velmi rozmýslam,kam sa obratit, rada by som zistila , ci fakt má aj autizmus,alebo všetko čo zažívame okrem tikov - vulg.vyjadrovanie,poruchy ucenia, adhd,ocd,agresia, provokovanie ( to je iba doma,v skole je uplne ako niekto iný,skor utiahnutý , brata v skole obranuje , do hadok sa nezapaja ... a akonáhle pride domov,koby ho niekto prepol , vypustil z klietky a napojil na 220V ) je prejav TS . Na Cechách nám vysetrenie poistovna nepreplatí , a tu sa neviem na koho obrátit